Sådan skaber du et stærkt team

Et stærkt team skaber store resultater - i hverdagen såvel som på bundlinjen. Men hvordan skaber man et team, der samarbejder og får det bedste frem i hinanden? Det har vi svaret på.

Thomas Liebe, der er partner og medstifter af CoastZone, har mere end 17 års erfaring med at få mennesker til at arbejde bedre sammen. Og ifølge ham, går vejen til succes gennem en skov af konflikter. Men det er vel at mærke en skov af sunde konflikter. Mere om det senere, for først og fremmest er det vigtigt at slå fast, at et godt team ikke udvikles i mødelokalet.

Vejen til helvede er brolagt med strategiplaner

- Når det kommer til teamwork, så vægter handling bare tungere end ord. Man kan bruge mange timer på at diskutere, hvordan man skal agere overfor hinanden, men det er faktisk først, når man forlader mødelokalet, at arbejdet går i gang. Samarbejde skal trænes, fastslår Thomas Liebe, der sammen med sine kolleger i CoastZone kæmper for at skabe de rammer, der gør folk bedre end de allerede er.

- Men selvom strategiplaner alene ikke rykker noget, er det væsentligt for enhver virksomhed at have et mål, mener Thomas Liebe.

- Man skal have visioner, mål og strategiske indsatsområder. Man skal vide, hvor man vil hen og hvad man vil med det hele. Men man skal også passe på, at man ikke får lavet en masse forkromede planer, der aldrig bliver til virkelighed. Hvis en plan skal realiseres, skal den først brydes ned i konkrete mål og målsætninger, forklarer han.

Konflikter er en nødvendig betingelse for udvikling

Mange mennesker forbinder teambuilding med sociale arrangementer, der er vældig hyggelige, men som ikke rigtigt rykker noget. Det er en fejl.

- Teambuilding handler om at træne den adfærd, der skal til for at nå de mål, vi har sat op i vores strategiplaner. Det er mennesker og menneskelig adfærd, der skal gøre de strategiske planer til virkelighed, og det er deres samarbejde, der skal styrkes, for at opnå den synergieffekt, der løfter den samlede præstation.

Og for at opnå det gode samarbejde, skal man lære at udfordre hinanden. Både fagligt og personligt – og så er vi tilbage ved de sunde konflikter.

- Konflikter er en nødvendig betingelse, hvis man vil udvikle sig – både som team og som person. Vi har nogle mål, vi skal nå, og vi har nogle faglige forskelligheder – det giver naturligt konflikter, fortæller Thomas, der lægger stor vægt på, at konflikter ikke skal undgås.

- De fleste forsøger at undgå konflikter. Men sunde konflikter bør på ingen måde undgås. Det er netop dem, der gør os bedre sammen.

For at opnå den eftertragtede sunde konflikt, er tillid nøgleordet.

- Vi er nødt til at skabe tillid til hinanden. Og det handler ikke om pålidelighed eller forudsigelighed, men om at skabe en tryg atmosfære, hvor man evner at være sårbare sammen. Når man har det, kan man tale åbent med hinanden uden at frygte fordømmelse, man kan sige undskyld, udtrykke nervøsitet og bede om hjælp. Det er et svært rum at skabe, men det er nødvendigt, siger Thomas.

Fra kedelige møder til værdiskabende diskussioner

Når tilliden er på plads, er det ifølge Thomas slut med intetsigende møder.

- Når tilliden mangler, holder man kedelige møder, hvor ingen siger noget. Ingen udfordrer, og ofte holdes der små møder før eller efter det egentlige møde. Målet med teambuilding er gode møder, hvor der diskuteres, udfordres og kæmpes. Hvor vi ikke holder igen, men udtrykker holdninger, diskuterer og finder frem til de klogeste løsninger mod det fælles mål.

Ved det gode møde bliver alle hørt og siger konstruktivt, hvad de virkeligt mener. Der samles op på mødet, før man forlader lokalet.

- Man opnår en klarhed, som har stor betydning for det videre arbejde. Energien samles, forventningerne afstemmes og der prioriteres skarpt på, hvem der gør hvad hvornår og hvordan.

Og hvordan man så implementerer, justerer og holder hinanden ansvarlige undervejs, tager vi en god dialog om. Kontakt os og lad os involvere jer i processen.

Thomas Liebe

Consultant | Partner

Patrick Lencionis læringskoncept

Træn jeres samarbejde i verdens mest anerkendte teamudviklingsprogram. Optimer jeres resultater gennem tillid, konflikt, commitment og ansvar, og mål effekten af jeres udvikling.
Læs mere

Læs også

 • Mand i blå skjorte holder motiverende oplæg for en gruppe mennesker som en del af High Performance Challenge

  Det gode gruppepres

  Et positivt gruppepres skaber de bedste resultater i ethvert team. CoastZone, som er Danmarks største teambuildingleverandør, opfordrer derfor til, at vi italesætter vores forventninger til hinanden.
  Læs mere
 • Fremtidens ledere

  I fremtiden skal man som leder være dygtig til at bestride en dobbeltrolle, hvor man dels er leder for sine medarbejdere, dels indgår i teams sammen med dem.
  Læs mere
 • Foto oppefra af ni glade medarbejdere med konfetti, som fejrer den positive udvikling af deres samarbejde

  Vejen til det succesfulde team

  For mange af de virksomheder vi arbejder med, handler det om at skabe resultater på bundlinjen og samtidig sikre motiverede medarbejdere, som arbejder godt sammen. Men hvordan gør man det?
  Læs mere

Vi hjælper dig på vej