En frømand fortæller

Frømandskorpset er Søværnets specialenhed. Frømandskorpset udbyder den hårdeste elevuddannelse i Danmark, hvor flere hundrede håbefulde unge hvert år søger ind, men kun få optages og gennemfører uddannelsen som Frømand. Som skrevet i et tidligere indlæg er vi, i CoastZone, ansat på baggrund af vores forskelligheder. Derfor har vi både en folkeskolelærer, en højskoleforstander, en Siriuspatruljesoldat OG en frømand ansat (og mange andre). 

I dette blogindlæg deler Team Training Manager Bastian Riis sine erfaringer fra Frømandskorpset og fortæller hvordan han former hans viden til brug i hans daglige arbejde med teams og udvikling af teams. 

 

 

Overblik og empati

Et af fokuspunkterne i uddannelsen er, at lære at tænke klart under pres, så man kan agere i kaos. Og netop derfor er uddannelse og træning så vigtigt; eleverne skal være i mental balance, udvikle deres følelsesmæssige intelligens, have en høj stresstolerance og kunne fungere optimalt både som enkeltperson og i grupper. Men hvordan kobler man en så hård militæruddannelse med den efterfølgende dagligdag, og hvordan kan de mange redskaber og erfaringer bruges?

Umiddelbart kunne man tro, at træningen af en eliteenhed i militæret ligger meget langt fra en almindelig hverdag, men forskellen er teoretisk set ikke alverden. I dagens Danmark, hvor mange af os har krævende jobs og et travlt privatliv, har vi brug for mental styrke og erfaring, som får det hele til at fungere. Netop dette arbejder vi med i teamudvikling. Mental udvikling af komfortzonen og den styrke og opbakning vi alle har brug for når vi skal præstere privat eller i job sammenhæng. 

I sit daglige arbejde nævner Bastian at han især bruger 4 elementer fra sin tid i forsvaret til at hjælpe individer og teams til at udvikle sig bedst muligt:

  • Find fodfæste og dan klarhed over hvad der er vigtigt for teamet og hvordan netop de kan arbejde med at forbedre deres præstation. Dette gælder også når emner som frygt, usikkerhed og overraskende udefrakommende faktorer spiller ind.
  • Vær åben og ærlig overfor de tanker og følelser som helt sikkert viser sig hos det enkelte individ. En af grundstenene i CoastZones arbejde, som også giver sig til udtrykt i Frømandskorpset er, at det er i forskellighederne og i ærligheden fra individerne i teamet, at styrken og bredden i teamet kan findes. 
  • Evnen til at skabe overblik og ro viser sig mange gange at være afgørende i team sammenhænge. Træn evnen til at forblive hinandens konstruktive støtter -i alle situationer, selv når de indeholder kaos og uro.
  • Når forskelligheder arbejder sammen opstår der helt naturligt uklarheder. Her er det altafgørende at arbejde med forståelse og empati på alle menneskelige niveauer.

Har du lyst til mere information om hvordan vi kan arbejde med jeres team, så kontakt os. Vi sidder klar ved telefonen: 70 77 00 77.